Trauma verwerking bij Psycholoog Rotterdam

Trauma is letsel

Een trauma is een beschadiging van je innerlijk. Er is iets ‘stuk gegaan’ van binnen. Dat trauma is ontstaan door een hele heftige gebeurtenis. Iets dat je overkwam of dat je gezien hebt. Dat kan heel lang geleden zijn, maar ook recent. Je kunt zo’n trauma verwerkt hebben, je kunt jezelf genezen, met vrienden en naasten. Veel trauma’s worden zo geheeld. Na verloop van tijd is de beschadiging eenvoudigweg verdwenen.

Gevangen in het moment

Soms achtervolgt het trauma je en kan je leven diepgaand ontwrichten. Of je nu wilt of niet, het moment waarop het trauma ontstond dringt zich aan je op. Vlak voor het slapen, op momenten dat je er niet op voorbereid was of door een geluid dat je hoort. Het kan zelfs zo zijn dat het trauma je werkelijkheid een beetje verandert en dat je dingen ziet of hoort die er eigenlijk niet zijn.

Hoe zie je jezelf?

Meestal gaan mensen zichzelf anders zien. Het beeld dat je van jezelf hebt beschadigd. Mensen schamen zich, worden een beetje moe van zichzelf en voelen zich machteloos, opgesloten in zichzelf. Het is, naast het verwerken van het trauma, net zo belangrijk aan je zelfbeeld te werken.

Verwerken is werk

Het volledig verwerken van een trauma is hard werken. Met een psycholoog kun je dat proces versnellen én er zeker van zijn dat je alle stappen goed en volledig doorloopt zodat de kans kleiner is dat het trauma later nog eens komt opsteken.

Dat proces bestaat grofweg uit drie fases:

  • Werken vanuit vertrouwen
    Als je van jezelf hebt geaccepteerd dat jouw gedrag en de dingen die je voelt heel normale reacties zijn, kunnen we aan het werk gaan
  • Herinneren en rouwen
    We zetten ons midden in het moment van je trauma en kijken het recht in de ogen aan. Ik ben me er van bewust dat dit voor veel mensen beangstigend kan zijn. Dit kan echter nodig zijn om trauma te kunnen verwerken. Begrijp goed, we doen dat éénmalig. We moeten de herinnering als het ware verplaatsen van je onbewuste naar je bewuste geheugen. Zodat je er actief van weg kunt groeien.
  • Herstel
    Waar de eerste twee fasen vrij kort zijn, ligt de meeste aandacht van de behandeling hier. Je leert met jouw trauma te leven en hervindt jezelf. Je kunt jouw leven weer gaan leven. Op jouw manier. Met hoop. Met anderen. Met rust.

Hoe werkt EMDR?

EMDR betekent ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’. Door middel van oogbewegingen ben je tegelijkertijd bezig met het heden en het verleden. En dat blijkt een erg succesvolle techniek om vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang te helpen. Zonder uitgebreide gesprekken en in relatief korte tijd.

EMDR therapie Rotterdam

De eerste sessie is meestal heftig, dan pakken we dat moment even stevig beet. Daarna werkt EMDR met positieve stappen weg van dat moment en voel je je snel meer ontspannen in jouw situatie.

Hulp bij trauma

Loop er niet te lang alleen mee rond. Veel mensen die moeilijk uit een slecht verwerkt trauma komen, trekken pas laat aan de bel. Je wilt het gevecht in je hoofd en in je gevoel het liefst uitzetten, misschien ben je bang dat als je er over gaat praten je het alleen maar erger maakt. Dat kan heel hardnekkig zijn.