Mindfulness in Rotterdam

Pijn in je lijf

Lichamelijke klachten, omdat het van binnen niet goed met je gaat. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het komt vaker voor dan je denkt. Na een dag vol spanningen, kun je hoofdpijn hebben, of wat dacht je van de uitspraak ‘ik krijg er al buikpijn als ik er aan denk’.

Vaak zijn het dit soort lichamelijke klachten: hoofdpijn, maagpijn, buikpijn, duizeligheid, vermoeidheid en misschien heb je wel last van drukkende pijn op je borst. En als het aanhoudende klachten zijn, dan ben je er waarschijnlijk al mee naar de huisarts gegaan. Dat is heel logisch, want die klachten kunnen goed een lichamelijke oorzaak hebben. En dan kan je huisarts je helpen.

Soms kan de huisarts geen lichamelijke oorzaak vinden. En dan kan het dus zo zijn dat je klachten geen lichamelijke, maar een geestelijke oorzaak hebben. Hierbij kan een psycholoog je goed helpen.

Om te beginnen gaat de psycholoog hetzelfde doen als de huisarts: op zoek naar de oorzaak. Als deze gevonden is, dan is het meestal gelukkig heel goed en snel te behandelen.

Genieten van het hier en nu

Laat ik om te beginnen vertellen wat mindlessness, het tegenovergestelde van mindfulness, is. Mindlessness is dat je ‘er even niet bent’: je verheugt je op een leuk etentje, stond de hele middag te koken, je hebt het allemaal mooi opgediend, ging zitten en toen dwaalden je gedachten weg. Nu is je bord leeg zonder dat je er eigenlijk iets van hebt meegemaakt. Je was even niet in het hier en nu. Je zat ‘in je hoofd’.

Er zijn legio momenten waarop mensen geneigd zijn zich terug te trekken in hun hoofd. Je gaat presenteren bij een belangrijke klant en je maakt je meer zorgen over de afloop en of je pak goed zit en of je het allemaal niet raar zegt dan dat je die presentatie aan het doen bent. Als je een examen moet maken en je bent meer met de uitkomst dan met het examen bezig. Noem maar op.

Nou, dan is mindfulness goed voor te stellen: dat is als je dus wél in het hier en nu bent. En niet afdwaalt in gepieker, de situatie waarin je zit meer analyseert dan dat je er in zit enzovoort. Mindfulness helpt je het hier en nu te beleven, er van te kunnen genieten en je aandacht te houden bij de dingen (in plaats van het piekeren en oordelen over dingen en de gevolgen ervan).