Mijn vriend heeft twijfels over de relatie, relatietherapie?

Het is lastig als jullie wensen in een relatie verschillen. Onderstaand een verhaal van een cliënt die in een soortgelijke situatie zit.

Ik heb een 1,5 jaar een relatie met mijn droomman. Toen wij elkaar een leerden kennen was het liefde op het eerste gezicht. Wij zijn beiden begin 30 jaar. Onze levens zagen er wel verschillend uit. Hij had zijn zaakjes goed op orde, een mooie koopwoning, auto, goede baan, geen schulden.
Ik zelf had het ook goed, een koopwoning, een goede baan én 2 jonge kinderen uit een vorige relatie. Hij had zich zijn toekomst heel anders voorgesteld. Hij had verwacht iemand tegen te komen, samen te wonen in zijn huis, 2 kinderen te krijgen en vervolgens groter te wonen.Nu was hij mij tegengekomen, 2 kinderen, koopwoning (die in deze tijd niet zonder een flinke restschuld te verkopen is). Het plaatje kwam er ineens heel anders uit te zien. Hij besloot er echter voor te gaan en heeft in al die tijd ook vreselijk zijn best gedaan. Een half jaar nadat wij samen waren heeft hij kennis gemaakt met de kinderen en sindsdien zijn zij zich aan hem gaan hechten, het klikt goed en hij doet het fantastisch.Na een jaar is hij bij ons ingetrokken, omdat we wilden dat de kinderen aan hem zouden kunnen wennen in hun eigen omgeving. We ondernemen veel als gezin, maar ook met z’n tweetjes hebben wij het super. De kinderen zijn veel bij hun vader, dus wij hebben veel tijd samen. . We hebben een aantal weken geleden nog besloten samen te gaan voor een kindje. Nog voor het eind van het jaar zouden we samen gaan wonen in zijn huis, de voorbereidingen zijn al getroffen.

Gister kwam het hoge woord eruit, hij heeft twijfels. Hij zegt dat hij echt zijn best heeft gedaan zijn eigen toekomstbeeld van hoe het zou moeten zijn opzij te zetten en het te proberen met ons. Hij geeft aan dat hij kapot gaat van binnen, als hij bij ons is zijn zij gevoelens oprecht, maar als hij niet bij ons is heeft hij gewoon zoveel pijn. Hij kan geen afscheid nemen van het idee dat “zijn plaatje” geen werkelijkheid meer zal worden. Zijn liefde voor mij/ons heeft hem tot nu toe bij ons gehouden, maar hij zegt dat hij niet gelukkig is, alsof er iets mist.

Wat hij wel wil, of wat hij mist kan hij mij niet vertellen. Hij geeft aan dat hij moeite heeft met de grote verantwoordelijkheid die hij heeft over de opvoeding van 2 kinderen die niet eens van hem zijn, ondanks hij van hen houdt. Ook de restschuld van mijn huis, die ons op korte termijn belet samen een huis te kopen zit hem dwars. Het feit dat hij altijd zelf 2 kinderen wilde, lijkt hem nu praktisch onmogelijk omdat ik er al 2 heb.

We hebben het zo goed samen, we zijn elkaars soulmates, daar zij wij het over eens. Wij houden zielsveel van elkaar. En toch geeft hij aan dat hij niet gelukkig is. Ik snap er helemaal niets van. We hebben vanochtend samen afgesproken dat hij naar zijn eigen huis gaat, dat hij afstand moet nemen om erachter te komen wat hij wilt. Dus vanochtend is hij vertrokken. Ik ben er kapot van en kan niets anders doen dan huilen.

Kan ik er iets aan doen om hem duidelijk te maken dat als je van iemand houdt, de omstandigheden niet uitmaken? Om hem duidelijk te maken dat er voor alles een oplossing is, uiteindelijk. Dat hij nu zo ongelukkig is, doet me erg veel pijn.

Ik weiger gewoon te accepteren dat hij alleen maar overweegt om onze relatie te beeindigen omdat ik teveel bagage heb, want daar komt het uiteindelijk op neer. Het gaat in relaties toch om comprimissen sluiten? Geven en nemen? Ik heb hem gevraagd of dit het einde is, maar hij geeft aan dat dit het niet is. Hij weet het gewoon echt niet.

Heb je advies voor mij, hoe hiermee om te gaan? Zijn er dingen die ik over het hoofd zie? Dingen die ik moet doen, of juist moet laten? Alvast bedankt voor de moeite.

Mijn advies

Ik geef je kort (vooralsnog) aan, wat voor jou aan de orde is, als ik mij in je verhaal inleef. Mij valt op, dat hij ‘alles’ heeft ‘ingeleverd’ voor jou, terwijl hij juist een volledige en tamelijk vaste voorstelling had van zijn eigen toekomst.

Je partner heeft zijn leven zo radicaal veranderd, dat het erop lijkt, dat het een ‘of-of’ verhaal is (geworden): Of hij leeft jouw leven, of hij leeft zijn leven: alles of niets, + of – en dat lijkt mij niet gezond, niet wenselijk en niet haalbaar. Daarentegen lijkt jouw leven niet radicaal te zijn veranderd. Ik vermoed, dat je partner zijn eigen ‘lijn’ kwijt is, omdat hij zijn eigen leven niet of niet voldoende ‘meegenomen’ heeft in dat van jou. Hij moet nu ‘resetten’ als het ware: zijn eigen leven her-ijken, opnieuw bezinnen op wat voor hem belangrijk is in zijn leven.

Dat zou voor jou betekenen, dat je hem volledig de ruimte geeft om dat te doen: zijn twijfels onderzoeken. Op een later tijdstip (als hij zover is) zouden jullie samen in relatietherapie kunnen gaan, om uit te zoeken, waar de onevenwichtigheid in jullie relatie zit.

Als je elkaar de moeite waard vind en het goed met elkaar voor hebt, maar er samen niet goed uitkomt, zou ik wel gaan praten. Kijk ook even op de algemene pagina over relatietherapie op mijn site.

Contact met psycholoog Rotterdam

Psychologen Nederland is te bereiken op 085 4015 337 voor een vrijblijvend advies. Dus zoek jij antwoord op vragen omtrent jouw klachten of behandelmogelijkheden? Bel dan met één van onze professionals. Zij kunnen je telefonisch ondersteunen in het maken van een keuze. Een afspraak kan je direct laten inplannen, zonder wachtlijst, en kan je weer vooruit!