Hoe moet ik omgaan met al die spanningen?

Je hebt een lange relatie en jij of je partner is vreemdgegaan. Hoe ga je daarmee om? Onderstaand een verhaal van een client die in een soortgelijke situatie zit.

Wij hebben nu een relatie van 3 jaar samen. 5 maanden geleden ben ik vreemd gegaan, het gebeurde gewoon. Ik kon er heel erg moeilijk weerstand aan bieden! Wij zijn sinds 2 jaar bezig met het proberen kinderen te krijgen. maar dit gaat nog niet van harte!

Twee weken terug zijn we in de zogenaamde medische molen belandt, onderzoeken, bloed prikken, echo’s en al die rottige andere dingen die ik nog niet genoemd heb. Verder ben ik voor een maand terug gestopt met roken! Nu mijn probleem… ik ben gewoon ziek van de spanningen! Ik vind het vreselijk dat ik vreemd ben gegaan, hij weet het niet, en kan er ook nooit achter komen! ik voel me zo schuldig,, kan niet meer eten moet aldoor overgeven en heb last van diarree. Als ik het zal vertellen ben ik hem kwijt en dat wil ik niet. Ik wil met hem de toekomst in, maar hoe ga ik hier nou mee om!?

Ik heb ook last van de spanningen rond om het zieken huis? En waarom heb ik nu opeens zoveel last van dat slippertje? Ik weet het echt niet meer? Ik ben bij de dokter geweest! die heeft mij medicatie gegeven om mijn maag rustig te krijgen en zelf een beetje tot rust te komen!

Ik heb mijn vriend gezegd dat ik wel last van stress heb door alles.. en het stoppen met roken… oh roken.. daar heb ik nu ook zo’n zin in! Zal het daar ook erger door worden? Hoe moet ik nou verder?

Mijn advies

Wil je je vriend niet kwetsen of ben je bang alleen door te moeten? Blijkbaar kun je jezelf niet vergeven dat je met een ander bent geweest en staat het tussen jullie in.

Onderzoek eens wat maakt dat jij zo ziek bent hiervan. Hoe kun je jezelf meer ruimte geven? Heb je jezelf vergeven voor wat je deed? Je schrijft ‘ik kon er heel moeilijk weerstand aan bieden’. Wat gebeurde er toen met je? Wat raakte die ander zo in je? Wat maakte, dat je geen weerstand kon bieden?
Kun je daar liefdevol naar kijken, terwijl je wel je verantwoordelijkheid neemt voor wat je deed? Verantwoordelijkheid is in mijn ogen dat je gaat ‘staan’ voor wat je deed. In eerste instantie naar jezelf toe.
Je kunt het niet onder het tapijt wegvegen, want je lijf protesteert in alle talen. Je bent hartstikke bang voor je eigen gevoelens en dat maakt dat je jezelf zo klem zet.

Ik adviseer je om te gaan praten met een goede therapeut of psycholoog (om je gevoelens eens op een rijtje te zetten, jezelf te leren kennen). Want wat je allemaal meemaakt is een intense leerschool voor je. Niet om jezelf te pijnigen met normen en waarden, maar om jezelf te onderzoeken en te gaan ‘staan’ voor wat je deed. Op zijn minst naar jezelf toe.

Pas wanneer je hierin meer rust hebt gevonden kun je voelen wat je er praktisch precies mee gaat doen richting je vriend. Ga ermee aan de slag, maar zoek er wel hulp voor. Kijk ook even op de algemene pagina over relatietherapie op mijn site.

Contact met psycholoog Rotterdam

Psychologen Nederland is te bereiken op 085 4015 337 voor een vrijblijvend advies. Dus zoek jij antwoord op vragen omtrent jouw klachten of behandelmogelijkheden? Bel dan met één van onze professionals. Zij kunnen je telefonisch ondersteunen in het maken van een keuze. Een afspraak kan je direct laten inplannen, zonder wachtlijst, en kan je weer vooruit!