Eenzaam in relatie. Scheiden of blijven?

Het is lastig als jullie wensen in een relatie verschillen. Onderstaand een verhaal van een cliënt die in een soortgelijke situatie zit.
Mijn man en ik hebben een dochter van 9 maanden en zijn bijna 5 jaar getrouwd. Mijn man heeft twee dochters van 15 jaar en 18 jaar uit een vorig huwelijk. Hij nam de zaak van zijn ouders over en runt samen met hen het bouwbedrijf.

Onze relatie heeft meerdere problemen. Ik voel me constant eenzaam door het feit dat hij heel veel werkt, ik heb meestal het gevoel dat ik er alleen voor sta. De momenten samen met hem kan ik hem op één of andere manier niet bereiken. Ik ben van mening dat ik niet genoeg betrokken wordt in zijn leven én werk. Mijn schoonmoeder doet de meeste administratie en ik heb het gevoel dat ik me erbuiten moet houden.

Mijn echtgenoot heeft een zware vechtscheiding achter de rug en ik heb het gevoel dat ik daarop afgerekend wordt, maar ik ben zijn ex niet. Nu spreken mijn schoonouders niet meer met me omdat ik niet akkoord ging met een eis van één van zijn dochters. IK heb nooit mijn stem laten gelden en heb dat nu toch één keer in 7 jaar tijd gedaan en ik ben de pineut. Mijn stiefdochters worden overdreven verwend door hun grootouders en mijn man wordt daar meestal niet in betrokken.
Op zich heb ik daar geen probleem mee, maar wel als hun beloftes aan de kleinkinderen rechtstreeks gevolg hebben op mijn gezin en achter onze rug om gedaan worden. Daar ben ik heel boos om geworden en daar betaal ik nu de rekening voor in die zin dat ik geen contact meer heb met mijn schoonouders, zij nemen zelfs geen contact op ivm ons dochtertje van 9 maand wat ik toch wel heel jammer vind.

Ik heb pogingen gedaan om alles uit te praten, maar ik heb de indruk dat zij liever alles opkroppen en doodzwijgen. Maar ik praat graag de zaken uit en krijg daar de kans niet toe. Dit legt natuurlijk een druk op onze relatie bovenop het feit dat ik me niet geapprecieerd voel door mijn man en zijn familie.

Ik doe mijn best om het hoofd boven water te houden, maar de laatste tijd heb ik het een beetje opgegeven. Het is zo vermoeiend altijd het initiatief te moeten nemen en dan het deksel op de neus te krijgen. Mijn man heeft zich niet bloot en ik weet niet wat er in hem omgaat. Hij zwijgt door de manier waarop hij opgevoed is, een manier waarop ruzies niet uitgepraat worden en er wordt al zeker niet over gevoelens gepraat. Zo ben ik niet opgevoed en daar kan ik moeilijk mee om, zoals zij het wss moeilijk vinden dat ik altijd zo recht voor de raap ben.

Als nieuw samengesteld gezin had ik gehoopt op wat meer steun van mijn schoonmoeder, maar integendeel, zij stookt als het ware de kinderen tegen mij op. Mijn man en ik verschillen 13 jaar. Ik heb mijn probleem al veel met hem besproken en telkens belooft hij beterschap, maar tot op heden is er nog niets veranderd. Ik zou wel in relatietherapie willen gaan, maar ik ben momenteel zo moe.

Ik wil niet meteen opgeven voor onze dochter en omdat ik mijn man wel graag zie, maar op die manier samen leven is geen pretje. Wat doe je als je naast elkaar leeft na 5 jaar huwelijk? Of is dit normaal? Twijfel!

Mijn advies

Helaas heb je niet alleen te maken met je man, maar dus ook met stiefdochters en een schoonfamilie die allemaal een rol spelen in jullie leven. Zeker doordat je man met hen samenwerkt. Zo belooft hij bij jou beterschap, maar komt mogelijk vervolgens weer klem te zitten als zijn moeder een opmerking maakt of iets wenst of eist.

Je man zit in een spagaat en is zo te lezen geen prater. Hierdoor bereik je hem mogelijk steeds minder aangezien hij zich steeds meer tussen allerlei vuren voelt zitten. Hij wil je zo te lezen wel helpen en er voor je zijn al weet hij misschien niet goed hoe. Misschien is het slim voor jou om eerst zelf in behandeling te gaan en advies te krijgen hoe je met dit familie systeem kan leren omgaan, dan heb jij dat uur in de week voor jezelf en kan je vrij zijn in je communicatie en krijg je hopelijk tips.

Daarna kun je dan met nieuwe energie kijken wat er nodig is in je relatie en dan je man overtuigen hoe zinvol het is doordat je al zelf een positieve ervaring hebt gehad. Voor je man hoeft hij dan niet eerst met jou allerlei dingen door te werken, maar kunnen jullie meteen doorpakken in wat nodig is. Want als hij geen prater is, zal therapie mogelijk lastig zijn.

Als je elkaar de moeite waard vind en het goed met elkaar voor hebt, maar er samen niet goed uitkomt, zou ik wel gaan praten. Kijk ook even op de algemene pagina over relatietherapie op mijn site.

Contact met psycholoog Rotterdam

Psychologen Nederland is te bereiken op  085 4015 337 voor een vrijblijvend advies. Dus zoek jij antwoord op vragen omtrent jouw klachten of behandelmogelijkheden? Bel dan met één van onze professionals. Zij kunnen je telefonisch ondersteunen in het maken van een keuze. Een afspraak kan je direct laten inplannen, zonder wachtlijst, en kan je weer vooruit!